De Ponent se lanza con un nuevo libro en catalán, ésta vez con el clásico de Alejandro Dumas
- MONTECRISTO 1941 (Edic. En catalán), de Lluis Juste de Nin. COL. PAPERS GRISOS nº 16. 232 Páginas. P.V.P.- 23 euros. Presentación de cara al Saló del Còmic de BCN (Abril 07)
El perquè de Montecristo 1941
Juste de Nin, un apassionat de la història, ens proposa la descripció dun tros de memòria del nostre país, de 1941 a 1977, és a dir, des dels primers anys del franquisme fins a la transició, a través de la versió lliure duna obra universal, essent en aquest cas, la primera novel la que recorda haver llegit i gaudit: El Comte de Montecristo dAlexandre Dumas.
El Montecristo de Juste de Nin és humà i segurament més vulnerable que el de Dumas. És propens a lemoció, gens arrogant, colleccionista dart, capaç de plorar en escoltar una música entranyable, li agrada el bon malta, té atacs de lumbàlgia i una marcada fotofòbia pels anys passats al calabós i, malgrat la seva fortuna, és un home desquerres
Tindrà sempre en compte com i qui va robar-li uns anys, decisius en una vida. Aconseguirà refer-se amb el temps i els coneixements, i també, tornarà a descobrir lamor quan el veia impossible.
Mai serà indiferent al seu país però construirà un món dintimitat i recolliment per a ell i els seus en dos punts ben allunyats: al tranquil Hampstead de Londres i a la seva estimada Venècia
JUSTE DE NIN : dissenyador, dibuixant i guionista
Conegut com a Director Creatiu d´ARMAND BASI i FERRAN ADRIÀ BY ARMAND BASI, Juste de Nin va néixer a Barcelona i ha estat, des dels anys 60, un actiu dibuixant, illustrador i ninotaire en diferents plataformes cíviques. Els seus ninots el feren popular en temps de la transició en publicacions de l´oposició contra la dictadura (PSUC, sindicats democràtics, Assemblea de Catalunya...) tot signant com El Zurdo. Seguidament, també va illustrar durant diversos anys els articles de Manolo Vázquez Montalbán a Mundo Obrero.
Posteriorment, realitzà per encàrrec de la Generalitat la creació del personatge La Norma què, amb textos d´en Tísner, foren la base de la primera campanya de normalització del català en la primavera de 1982.
També durant els 80, collaborà, entre altres publicacions, amb una pàgina setmanal en la revista Canigó. Era en una sèrie anomenada Petant la xerrada on es comentava, a través dels seus ninots, l´efervescent actualitat catalana daquells anys. Aleshores, Juste de Nin signava els seus dibuixos com LEsquerrà.
El 2003 es guardonat amb la medalla Antoni Gaudí pel President de la Generalitat per la seva trajectòria creativa.
Juste de Nin és membre d´una família d´artistes i creadors. En el 2004 apareix la seva primera novella gràfica titulada ELS NIN. Memòries a llapis d´una família catalana, editada per les editorials Planeta Agostini i Columna. Amb lexcusa d´un relat familiar de tres segles, Juste de Nin presenta una crònica molt minuciosa del nostre país a través de més de tres-centes pàgines de dibuixos en format de còmic.
Actualment, té en preparació el seu tercer llibre, una versió contemporània de l´Odissea d´Homer.
En la Cavalcada de Reis del 2005 de la Ciutat de Barcelona va dissenyar la carrossa dedicada a l´Any del Llibre, on un Quixot i un Sanxo exultants, rodejats de nens armats amb llapis de colors, cavalcaven sobre un enorme llibre amb cap de cavall...
Va participar a la COW PARADE de BCN amb el disseny duna vaca amb el significatiu títol de Petons en la Via Làctia. També el 2005, conjuntament amb altres dibuixants de renom, va collaborar a lexposició de dibuixos de gran tamany sobre La ciutat de les persones, organitzada per lAjuntament de Barcelona al Passeig de Gràcia.
El mateix any realitzà el disseny gegant del nuvi Neptú per a la gran festa de noces amb la Ciutat, organitzada en lespai del Maremàgnum durant les festes de la Mercè.