24 de Enero 2007

Montecristo, novedad De Ponent para el Saló

De Ponent se lanza con un nuevo libro en catalán, ésta vez con el clásico de Alejandro Dumas

montecristo.jpg

- MONTECRISTO 1941 (Edic. En catalán), de Lluis Juste de Nin. COL. PAPERS GRISOS nº 16. 232 Páginas. P.V.P.- 23 euros. Presentación de cara al Saló del Còmic de BCN (Abril ’07)


El perquè de “Montecristo 1941”

Juste de Nin, un apassionat de la història, ens proposa la descripció d’un tros de memòria del nostre país, de 1941 a 1977, és a dir, des dels primers anys del franquisme fins a la transició, a través de la versió lliure d’una obra universal, essent en aquest cas, la primera novel la que recorda haver llegit i gaudit: “El Comte de Montecristo” d’Alexandre Dumas.

El Montecristo de Juste de Nin és humà i segurament més vulnerable que el de Dumas. És propens a l’emoció, gens arrogant, colleccionista d’art, capaç de plorar en escoltar una música entranyable, li agrada el bon malta, té atacs de lumbàlgia i una marcada fotofòbia pels anys passats al calabós i, malgrat la seva fortuna, és un home d’esquerres…

Tindrà sempre en compte com i qui va robar-li uns anys, decisius en una vida. Aconseguirà refer-se amb el temps i els coneixements, i també, tornarà a descobrir l’amor quan el veia impossible.

Mai serà indiferent al seu país però construirà un món d’intimitat i recolliment per a ell i els seus en dos punts ben allunyats: al tranquil Hampstead de Londres i a la seva estimada Venècia…


JUSTE DE NIN : dissenyador, dibuixant i guionista

Conegut com a Director Creatiu d´ARMAND BASI i FERRAN ADRIÀ BY ARMAND BASI, Juste de Nin va néixer a Barcelona i ha estat, des dels anys 60, un actiu dibuixant, illustrador i ninotaire en diferents plataformes cíviques. Els seus ninots el feren popular en temps de la transició en publicacions de l´oposició contra la dictadura (PSUC, sindicats democràtics, Assemblea de Catalunya...) tot signant com “El Zurdo”. Seguidament, també va illustrar durant diversos anys els articles de Manolo Vázquez Montalbán a “Mundo Obrero”.

Posteriorment, realitzà per encàrrec de la Generalitat la creació del personatge “La Norma” què, amb textos d´en Tísner, foren la base de la primera campanya de normalització del català en la primavera de 1982.

També durant els 80, collaborà, entre altres publicacions, amb una pàgina setmanal en la revista “Canigó”. Era en una sèrie anomenada “Petant la xerrada” on es comentava, a través dels seus ninots, l´efervescent actualitat catalana d’aquells anys. Aleshores, Juste de Nin signava els seus dibuixos com “L’Esquerrà”.

El 2003 es guardonat amb la medalla Antoni Gaudí pel President de la Generalitat per la seva trajectòria creativa.

Juste de Nin és membre d´una família d´artistes i creadors. En el 2004 apareix la seva primera novella gràfica titulada “ELS NIN. Memòries a llapis d´una família catalana”, editada per les editorials Planeta Agostini i Columna. Amb l’excusa d´un relat familiar de tres segles, Juste de Nin presenta una crònica molt minuciosa del nostre país a través de més de tres-centes pàgines de dibuixos en format de còmic.

Actualment, té en preparació el seu tercer llibre, una versió contemporània de l´Odissea d´Homer.

En la Cavalcada de Reis del 2005 de la Ciutat de Barcelona va dissenyar la carrossa dedicada a l´Any del Llibre, on un Quixot i un Sanxo exultants, rodejats de nens “armats” amb llapis de colors, cavalcaven sobre un enorme llibre amb cap de cavall...

Va participar a la COW PARADE de BCN amb el disseny d’una vaca amb el significatiu títol de “Petons en la Via Làctia”. També el 2005, conjuntament amb altres dibuixants de renom, va collaborar a l’exposició de dibuixos de gran tamany sobre “La ciutat de les persones”, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona al Passeig de Gràcia.

El mateix any realitzà el disseny gegant del “nuvi“ Neptú per a la gran festa de “noces” amb “la Ciutat”, organitzada en l’espai del Maremàgnum durant les festes de la Mercè.


Escrito por JAMESON a las 24 de Enero 2007 a las 01:08 PM